Rob Barel over het ‘Rondje Eilanden’

Het is een droom van menig triatleet: op de koffie bij Rob Barel vragen hoe hij het toch voor elkaar krijgt om nog steeds wedstrijden winnen na al die jaren vol Nederlandse, Europese en wereldtitels. Twee organisatoren van Het Rondje Eilanden kregen dit weekend de kans en maakten er een video van.

“Ik kende Rob ook alleen van de verhalen”, aldus organisator Bart van der Wal. “Of hij stond al lang in het finishgebied, als je als jong broekie nog een keer kwam aanzetten. Maar toen we vorig jaar een try-out voor onze wedstrijd organiseerden was hij een van de mensen die enthousiast reageerde. Hij begeleidde zelfs het snelste groepje, omdat hij het parcours nog goed kende. We deden toen een zwem-loop ronde over de 12 eilanden in de Vinkeveense plassen; gewoon op een doordeweekse avond. Het is echt uniek, dat parcours van de voormalige Eilandentriathlon. Ik had al eens ergens gelezen dat Rob deze wedstrijd hoog in zijn lijstje van tien mooiste wedstrijden aller tijden had gezet. Hij bleek dus nog steeds een fan. De andere aanwezigen waren ook enthousiast en al die animo was aanleiding te kijken om de wedstrijd weer nieuw leven ingeblazen kon worden. Gelukkig meldden zich drie andere leden van mijn triathlon club, Hellas Utrecht, om deze mee te organiseren en vonden we aansluiting bij de Stichting Woelig Water uit Vinkeveen.”

Het evenement wordt nu geheel onder de vlag van deze stichting georganiseerd. Bestuurslid Yordi de Bruin: “Onze stichting heeft als doel om recreatie op en om de plassen te bevorderen. Alle evenementen die we organiseren proberen we echt iets extra’s te geven. Aan de zwemloop is dan ook een gezellig avondprogramma gekoppeld met eten en live muziek.”

Mede organisator Pieter Vernooij: “Onze primaire insteek is inderdaad de recreant. Totaal zwem je 1500m en loop je 5 km, een uitdaging, maar voor velen toch te doen, zeker omdat het opgedeeld is in telkens korte stukjes. Het afsluitende fietsen is er uit gelaten, we focussen echt op het unieke zwem-loop rondje en ook om het laagdrempeliger te houden. Voor mensen die het bijvoorbeeld toch nog wat veel zwemmen vinden is een speciale teamserie opgezet. Daarbij volbreng je met vier personen het parcours in estafettevorm. Je wordt daarbij zelfs per boot naar je startplek en/of na afloop weer terug naar de finish gebracht. Een toegankelijke manier om er bij te zijn! We hopen dat triatleten familie of vrienden die tot nog toe altijd excuses wisten over de streep krijgen om in Vinkeveen een keer te komen ruiken aan de multisport.”

Van der Wal: “Voor de fanatieke atleten is er ook nog een speciale finale. Terwijl het eten al opgediend wordt en de muzikanten zich klaarmaken voor het podium, strijden de snelste 80 deelnemers in nogmaals een ronde voor de eindoverwinning. Rob was ook enthousiast over dit format en ongetwijfeld plaatst hij zich zonder problemen voor de finale. Want voor de duidelijkheid, Rob geeft op de achtergrond wel wat tips, maar is niet direct betrokken bij de organisatie van onze wedstrijd. Hij strijdt gewoon als deelnemer mee voor de overwinning. Hij is al druk genoeg met de organisatie van zijn eigen wedstrijd in Veenendaal. Dit jaar het Nederlands Kampioenschap Olympisch afstand, maar daarover meer in het filmpje.”

Bronnen / Links:
- Het Rondje Eilanden

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

  1. Jetse - 17 mei 2012:

    Top initiatief! Ik ben erbij en probeer een delegatie vanuit Trioss warm te maken. Sporten, bbqen, live muziek en kamperen. Dichter bij vakantiegevoel kun je het toch niet krijgen :-)