Oranje triatletes weer op koers richting Londen

SAN DIEGO (USA) – Een tweede top-16 klassering op een van de WK serie triathlons heeft Rachel Klamer een stuk dichterbij Olmypische deelname in Londen gebracht. De triatlete werd vandaag twaalfde in de tweede van de drie kwalificatiewedstrijden voor de Nederlandse triatletes. Over twee weken in Madrid wordt duidelijk wie er voor Nederland naar de Spelen mag, want ook Maaike Caelers toonde haar ambities door ondanks een tijdstraf onderweg naar een elfde plaats te lopen. Caelers was na het zwemmen met het derde peleton naar de tweede groep gereden waarin Rachel Klamer en Sarissa de Vries fietsten.

Het kwartet Oranjedames had toen echter al een teleurstelling te verwerken gehad. Lisa Mensink, Olympiër in Beijing, kwam kort na het uitrijden van de wisselzone ten val en moest de wedstrijd staken. Zij stond op de wereldranglijst echter met Klamer bij de bovenste 55 triatletes en kon daarmee een tweede startplek voor Nederland veilig stellen. Nu moeten in Madrid Maaike Caelers, Sarissa de Vries, Lisa Mensink en Danne Boterenbrood afwachten of Nederland hoog genoeg in het landenklassement staat om twee startplaatsen af te dwingen. Klamer lijkt zich in San Diego te hebben verzekerd van de eerste startplaats.

De Nederlandse triatletes schrokken wel van de val van Mensink, maar verrichten daarna veel werk in de achtervolging op een kopgroep van acht met de favorietes Jenkins en Densham. Die groep wist 2.30 minuut voorsprong te nemen. Bij het lopen was de Britse favoriete voor goud Helen Jenkins veel te sterk voor de andere zeven triatletes. Uit de tweede groep was drievoudig wereldkampioene Emma Snowsill uit Australië de snelste loper met Caelers en Klamer als goede tweede en derde.

De verwondingen bij Mensink bleken achteraf mee te vallen: een blessure aan haar elleboog en een blauw oog. Ze is naar haar woonplaats Calgary gevlogen om daar foto’s te laten maken van de elleboog. Als het echt gebroken is, kan zij een streep door het tweede Olympische avontuur zetten. Over twee weken hoopt ze echter haar laatste kans op tweede Olympische deelname in Madrid nog te kunnen waarmaken.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON SAN DIEGO (USA)
(Olympische afstand)
VROUWEN ----------------------------
 1 Helen Jenkins   GBR 1.58.23
 2 Erin Densham    AUS 1.59.27
 3 Laura Bennett   USA 2.00.12
 4 Jessica Harrison  FRA 2.00.15
 5 Vicky Holland   GBR 2.00.29
 6 Flora Duffy    BER 2.00.47
 7 Anne Haug     GER 2.00.50
 8 Sarah Haskins   USA 2.00.56
 9 Emma Moffatt    AUS 2.01.18
10 Ashleigh Gentle  AUS 2.01.33
11 Maaike Caelers     2.01.35
12 Rachel Klamer      2.01.45 
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

 1. DeDuif - 12 mei 2012:

  De verwondingen van Mensink lijken mee te vallen? Gebroken elleboog en dan 2 weken later weer een wedstrijd?

»