Geen nieuw succes voor Oranje triatleten

SAN DIEGO (USA) - In de mannenrace in San Diego, is triatleet Jan van Berkel er niet in geslaagd Olympische kwalificatie af te dwingen. Het ziet er naar uit dat net als in Athene Nederland geen mannelijke triatleten naar de Spelen zal afvaardigen. Van Berkel kwam ver in de achterhoede op een ruimte minuut uit het water. Daarna belandde hij in een te kleine groep om de achtervolging nog enige gestalte te geven. De achterstand liep bij het fietsen op tot bijna drie minuten, waarmee Van Berkel kansloos werd. Hij kwam op negen minuten als voorlaatste binnen.

De wedstrijd werd gewonnen door de Brit Jonathan Brownlee. Zijn broer Alistair, topfavoriet voor de Olympische titel tot aan zijn blessure vorig jaar, ontbreekt nog steeds in competitie. Jonathan zal in het eigen Londen wellicht wel vergezeld worden door Tim Don, die zevende werd en daarmee net als Simon Whitfield naar zijn vierde Spelen mag. De Zwitser Riederer, in Athene al goed voor brons, werd tweede voor de Zuidafrikaan Murray, die de leiding op de wereldranglijst overneemt.

UITSLAGEN
ITU WTS TRIATHLON SAN DIEGO (USA)
(Olympische afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Jonathan Brownlee  GBR  1.48.47
 2 Sven Riederer    SUI  1.48.53
 3 Richard Murray   RSA  1.49.03
 4 Mario Mola     ESP  1.49.10
 5 Hunter Kemper    USA  1.49.19
 6 Ryan Sissons    NZL  1.49.23
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

4 reacties

 1. Triatleethans - 15 mei 2012:

  Op de Olympische afstand wordt het negen van de 10 keer de wedstrijd op het looponderdeel beslist
  Tijdens het fietsonderdeel zijn er maar weinig triatleten die weg kunnen rijden van een groep waarin gestayerd mag worden.
  De betere lopers houden zich kalm in de kopgroep om daarna te knallen tijdens de afsluitende 10 kilometer
  Jan van Berkel is een toptriatleet maar gezien zijn resultaten is zijn looponderdeel gewoon te zwak om potten te breken
  Toppers lopen de 10 km laag in de 30 minuten terwijl Jan daar 2 a 3 minuten meer voor nodig heeft en dan tel je voor de bovenste plekken niet mee

 2. GvP - 13 mei 2012:

  mannelijke trialetes…huh?..
  zijn dat geen triatleten? ;)

  [Noot redactie: yep, we hadden het bericht even net even beter moeten checken voordat we het plaatsten...]

 3. Jos - 13 mei 2012:

  10s sneller en de wedstrijd kan er voor Van Berkel compleet anders uit zien. Dit was wel een kans, gezien het parcours (veel heen en weer, wat voor kopgroep moeilijk is om weg te blijven). En hij kan het wel!
  1.07 achterstand met zwemmen is net te veel, 45s is meestal een grens, maar ook dan ben je afhankelijk van de topzwemmers. Zo zie je dat bij de dames 1.30 achterstand nog voldoende is.
  Lastig voor NL om op één paard te moeten wedden wat betreft de heren. Had Van Berkel niet wat meer trainingspartners / NL-competitie nodig moeten hebben?

 4. Kees - 13 mei 2012:

  Ook Hunter Kemper(USA) naar OS 2012 voor 4e keer!