Orange is the new Cool (18)

Zij is Danne Boterenbrood, hij is Jan van Berkel. Samen maken ze deel uit van Team Nederland en strijden ze voor Olympische deelname in Londen 2012. Volg hier hun belevenissen, proef uit de NTC-keuken, smul van trainingsrecepten van de toppers en leef mee met hun raceavonturen. Danne en Jan nemen je mee van continent naar continent, van maand tot maand, op weg naar de berg Olympus. Kijk elke twee weken op de site voor een bijdrage van Jan of Danne. And remember folks….Orange is the new Cool!


Het nieuwste supplement

Elke dag zijn we op zoek naar dat kleine beetje extra om beter te zijn dan de competitie. Betere trainingprogramma’s, meer geavanceerde gadgets om het lichaam te analyseren, betere herstelmethodes en nieuwe supplementen om net die ene tiende van een seconde sneller te zijn. Dat is hoe we op dit niveau kunnen presteren. Maar in principe doen alle topatleten dit en wanneer ze dit niet doen is het een kwestie van tijd tot ze stoppen met sporten op hoog niveau. Dat is waarom ik altijd op zoek ben naar die ene manier om me niet een paar seconden, maar minuten sneller te maken.

Ongeveer twee weken geleden dacht ik dat ik die manier had gevonden. Niet in een advertentie in een triathlontijdschrift, niet in een wetenschappelijke studie of tijdens een triathlon expo en er wordt geen exact percentage tijdwinst aangeduidt op het etiket. Het is legaal, gratis en voor iedereen verkrijgbaar.

Het heet: houden van wat je doet. Niet gewoon leuk vinden, maar er echt van houden. Je kunt niet net doen alsof en je kunt het niet kopen. Het moet vanuit jezelf komen. Ik heb het hier niet over iets schokkends en ook niet over iets nieuws voor ons als mens. Maar misschien heb je nog nooit nagedacht over liefde voor de sport. Ik was behoorlijk geraakt toen ik voor het eerst las over dit idee, omdat het zo simpel is, maar zo waar.

Ik heb nu nog één kans over om me te kwalificeren voor de Olympische spelen en je zou denken dat er geen ruimte is voor gevoelens. Maar als je me nu zou vragen wat me het meest gaat helpen bij mijn prestatie? Ik hou van triathlon.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

5 reacties

 1. Bart van der Wal - 1 mei 2012:

  Ja dang, triathlon is echt heel gaaf! Mooi artikel Jan.

  Haha, echter niet alleen jij en zo te lezen ook Rob houden van de sport, maar ook ikzelf en een heel contingent aan andere mindere goden, die ondertussen niet een paar, maar heel veel minuten langzamer gaan..

  Maar ik kan me ook voorstellen dat op jouw niveau en trainingsintensiteit houden van nog wel een stukje moeilijker is.

  Heel veel succes met kwalificatie in ieder geval!

 2. Rob Barel - 1 mei 2012:

  Shit. Mijn geheim is ontdekt. :-)

 3. arie van der meer - 26 april 2012:

  Hallo Jan, we wensen je enorm veel succes bij het benutten van je laatste kans, zodat we je in Londen kunnen aanmoedigen, “Just do it

 4. Jetse - 26 april 2012:

  O ja, en namens heel triathlonnend Nederland: Veel succes (en plezier) bij je laatste kans!

 5. Jetse - 26 april 2012:

  Je laat me nieuwsgierig achter naar de bron van deze wijsheid? Uit “Born to run”?