Nederlands triathlonteam kijkt terug op teleurstellend Sydney

SYDNEY (AUS) - Dit weekend bij de eerste World Triathlon Series wedstrijd van het jaar kwamen de verwachtingen rond het talentvolle Nederlandse triathlonteam niet uit. Geen van de atleten voldeed aan de eisen voor Olympische kwalificatie. Net als voor Nederland gold de race ook voor een aantal andere landen als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Londen. De spanning was dan ook te snijden bij de start van zowel het sterk bezette vrouwenveld als het mannenveld.

De bondscoach van het Nederlands team, John Hellemans, gaf na de wedstrijd toe dat de resultaten tegenvielen. “Als ze naar de Olympische Spelen willen, moeten de atleten consistent bij dit soort wedstrijden voorin kunnen meedraaien”, aldus Hellemans. “Dat gebeurt nu af en toe, maar vandaag, wanneer er onder wat druk wordt geracet, dus niet. We gaan ons hergroeperen en op hoogte in Flagstaff in Arizona in de Verenigde Staten gaan we ons voorbereiden op de volgende wedstrijd die in San Diego wordt gehouden over vier weken. We zijn als team vastbesloten daar beter voor de dag te komen.”

De beste Nederlandse, Rachel Klamer, bleef negen plaatsen verwijderd van de felbegeerde top-zestien. Ze kwam in de middenmoot uit het water maar fietste op knappe wijze het gat met de eerste vrouwen dicht binnen de eerste paar kilometers op het glooiende fietsparcours. Ze schuwde vervolgens het kopwerk niet en kende ook een goede wissel, maar kon haar aanvankelijke positie bij de eerste twintig vrouwen niet vasthouden. “Ik vond het lopen erg zwaar”, aldus Klamer. “Het ging gewoon niet, mijn benen voelden zwaar en ik kon mijn ritme niet vinden.” Zij eindigde uiteindelijk op een vijfentwintigste plek, niet genoeg voor bevestiging van haar olympische nominatie. “Over vier weken heb ik weer een kans bij de World Triathlon Series in San Diego en daar ga ik er voor!”

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. Peter Bos - 16 april 2012:

  Jammer maar helaas, op naar de volgende race, heel veel succes gewenst!!

 2. Frank - 16 april 2012:

  Die kwalificatie gaat er vast nog wel van komen. Ben wel benieuwd naar de gevolgde wedstrijdstrategie. De passage “schuwde het kopwerk niet” riep bij mij wel vraagtekens op. Als dat echt zo was in welke functie werd dat dan gedaan? je zou eerder verwachten: je schuil houden en energie sparen voor het looponderdeel.

 3. Jean-Pierre Fraussen - 16 april 2012:

  Het valt me op dat er geen reacties zijn op deze prestaties…….
  Succes bij een volgende poging!!!!