Belgen heersen (weer) in Powerman Holland

HORST - Als het om duathlon gaat, hoeft België voorlopig bepaald niet te vrezen. Niet alleen beschikken ze momenteel by far over de beste duatleten op de lange afstand, maar ook bij de aanstormende junioren en neosenioren op de korte afstand hebben ze een behoorlijk contingent aan sterke atleten. Dit bleek zondag maar weer bij het dubbele duathlon-EK tijdens de Powerman Holland. Op de lange afstand pakten onze zuiderburen plaatsen één, drie en vier bij de mannen, en op de sprint bij de neosenioren was zelfs de gehele top-vijf zwart-geel-rood gekleurd.

Om met het laatste te beginnen: het eerste EK duathlon over de sprint-afstand werd uiteindelijk de Tim Van Hemel show. De jonge Belg pakte de leiding al in de eerste run, samen met Andrew Rooke. Met zo’n 20 seconden voorsprong begonnen ze samen aan het fietsen, maar de Brit moest al snel passen voor het tempo van Van Hemel. Van achteren wisten Kenneth Vandendriessche en Pieter Heemeryck bij Van Hemel aan te sluiten, en gedrieën reden ze naar de wissel. Heemeryck was nog als eerste uit de wissel, maar daarna trok Van Hemel de wedstrijd weer eenvoudig naar zich toe.
Bij de mannen junioren was Richard Horton net even sterker dan Jorik van Egdom. Horton kende een sterke eerste run en legde daarmee het beslag voor zijn overwinning. Van Egdom kon op de fiets bijna aansluiten, maar verloor in de wissel net teveel terrein om de winst te pakken.

Bij de vrouwen neosenioren pakte Sharon Zuijdervliet een derde plaats achter Arina Shulgina en Sophie Hooghe. Anke de Boer deed het nog net even beter; zij werd eveneens derde, maar was daarbij wel anderhalve minuut sneller dan haar oudere teamgenote. Dat gold ook voor de winnares bij de juniores, Sveva Fascetti, die ruim twintig seconden minder nodig had om het parcours af te leggen dan Shulgina.

De lange afstand, die de zondagochtend in beslag nam, was dit jaar een sportieve revanche van Joerie Vansteelant en Pieter Rijnders op hun kapitale blunder van vorig jaar. Toen reed de meervoudig winnaar van Horst de vierde ronde in waar hij had moeten wisselen, en Rijnders volgde hem toen. Dit jaar lieten zij zien dat hun enige tegenstander eigenlijk zij zelf zijn. Rijnders en Vansteelant zaten vanaf de start in de kopgroep en wisselden uiteindelijk met veertig seconden voorsprong op de rest. Daarna ging het weer als vanouds: Vansteelant trok op de fiets solo verder ten strijde en bouwde een voorsprong van ruim 2:15 op de winnaar van vorig jaar, Anthony Le Duey. Een kleine veertig seconden daarna volgden Rijnders en Wim de Cort die zijn landgenoot inmiddels had bijgehaald. Mede door een slippartij van Rijnders wisselde De Cort net even sneller, maar dat wist Rijnders in de tweede run weer recht te trekken. De tweede plaats van Le Duey kwam echter geen moment meer in gevaar. Wim Nieuwkerk, die in de eerste run nog kampte met problemen en tijdverlies van sanitaire aard, werd uiteindelijk zevende en pakte daarmee zijn veertiende nationale titel, voor Dirk Wijnalda en Peter Res.

“Het ging erg vlot in het eerste lopen, want ik kon zonder veel problemen het tempo houden. Al na een paar kilometer kwam ik in het fietsen vooraan te zitten met Pieter en dan heb ik niet meer gewacht, maar meteen aangevallen. Het was het ideale scenario van een perfecte wedstrijd. Het lijkt alsof ik in een winning streak zit en ik kijk dan ook uit naar mijn volgende Powerman in Duitsland”, aldus Vansteelant. Achter de Belg was titelverdediger Anthony Le Duey uiterst tevreden met zilver. “De beste heeft vandaag gewonnen”, vertelde de Fransman. “Joerie was super en dan is er niks aan hem te doen. Ik ben zeer tevreden met de tweede plaats, ook omdat Rijnders en vooral De Cort een schitterende wedstrijd liepen en reden. Ik heb flink moeite moeten doen om De Cort los te gooien in de slotronde”, aldus Le Duey.

Bij de vrouwen zorgde Stefanie Bouma voor een ware stunt door al in de eerste ronde een flinke voorsprong te nemen op de rest van het veld, om vervolgens steeds verder uit te lopen. Met zo’n twintig seconden voor op de achtervolgsters begon ze aan het fietsen. Op dat onderdeel wist Eva Nyström, die op de eerste run bijna anderhalve minuut moest toegeven, al snel de leiding over te nemen, achtervolgd door Maud Golsteyn, Susanne Svendsen en Lucy Gossage. Nyström wisselde met een marge van een volle minuut op Gossage, maar daarna was het bekeken. De Zweedse had niet meer de benen als in de eerste run en moest toezien dat de Britse in de slotronde de kop overnam en de wedstrijd naar zich toetrok. Svendsen pakte de derde plaats, Golsteyn finishte een minuutje later als vierde en als Nederlands kampioene. Bouma legde met een zesde plaats overall nog beslag op de zilveren NK-medaille, voor May Kerstens (negende) was het brons.

UITSLAGEN 
EK DUATHLON HORST
(15L - 60F - 7,5 L)
MANNEN -----------------------------
 1 Joerie Vansteelant  BEL 2.42.37
 2 Anthony Le Duey   FRA 2.44.20
 3 Pieter Rijnders   BEL 2.45.07
 4 Wim De Cort     BEL 2.45.12
 5 Yannick Cadalen   FRA 2.46.39
 6 Gabriele Rolla    ITA 2.47.33
 7 Wim Nieuwkerk       2.48.13
 8 Alessio Picco    ITA 2.49.00
 9 Jochen Neyrinck   BEL 2.49.10
10 David Vaughan    IRE 2.49.37
VROUWEN ----------------------------
 1 Lucy Gossage     GBR 3.04.50
 2 Eva Nyström     SWE 3.05.52
 3 Susanne Svendsen   DEN 3.06.12
 4 Maud Golsteyn       3.07.16
 5 Kristina Lapinova  SLO 3.07.52
 6 Stefanie Bouma      3.08.12
 7 Rachael Smith    NZL 3.08.42
 8 Maja Stage Nielsen  DEN 3.09.12
 9 May Kerstens       3.09.20
10 Tineke van den Berg    3.09.52 
UITSLAGEN 
EK DUATHLON HORST
(Sprint afstand)
MANNEN --------------------------------
 1 Tim Van Hemel      BEL 0.56.35
 2 Kenneth Vandendriessche BEL 0.56.54
 3 Richard Horton     GBR 0.57.10
 4 Jorik van Egdom       0.57.14
 5 Pieter Heemeryck    BEL 0.57.21
VROUWEN -------------------------------
 1 Sveva Fascetti     ITA 1.06.54
 2 Arina Shulgina     RUS 1.07.18
 3 Georgina Schwiening   GBR 1.07.23
 4 Anke de Boer         1.08.05
 5 Sofie Hooghe      BEL 1.09.01
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Powerman Holland duathlon, Horst aan de Maas

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.