Orange is the new Cool (16)

Zij is Danne Boterenbrood, hij is Jan van Berkel. Samen maken ze deel uit van Team Nederland en strijden ze voor Olympische deelname in Londen 2012. Volg hier hun belevenissen, proef uit de NTC-keuken, smul van trainingsrecepten van de toppers en leef mee met hun raceavonturen. Danne en Jan nemen je mee van continent naar continent, van maand tot maand, op weg naar de berg Olympus. Kijk elke twee weken op de site voor een bijdrage van Jan of Danne. And remember folks….Orange is the new Cool!


Sloop John B

NELSON (NZL) - ‘Let me go home’ zingt de eenzame matroos in ‘Sloop John B’. Inmiddels ben ik ruim drie maanden van huis en de liedjes van The Beach Boys raken mij af en toe op zo’n manier dat deze column naar een van hun hits is genoemd.

Vrijwel iedereen in onze groep is zich bewust van het privilege dat we hebben om de dingen mee te kunnen maken die we op weg naar Londen tegenkomen. Ondanks dat is het hier echter zeker geen vakantiekamp met sportieve activiteiten; het is niet alleen maar geld verdienen met zweten en bruin worden in een mooie omgeving.
Soms zijn er momenten waarop de fysieke en psychische druk ons boven het hoofd stijgt en waarop het een ieder van ons in het team even teveel wordt. Dat zijn de momenten waarop ‘Sloop John B’ ons zomaar ineens raakt en zoals de eenzame matroos op zee willen we op dat moment alleen nog maar naar huis. Voor even zijn we niet opgewassen tegen het bijzondere bestaan als professioneel triatleet en zijn we het dagelijkse ritme meer dan zat.
Het overwinnen van deze momenten is echter een van de uitdagingen van ons bestaan als atleet en misschien wel de grootste.

Het zijn deze uitdagingen die ons doen groeien en ondanks al onze pogingen om de mens in onszelf zoveel mogelijk te verbergen, zit in elke atleet toch in de eerste plaats een mens.
Slechts een kleine groep van naasten rondom elke atleet begrijpt volledig de waarden en gevolgen van de opoffering voor dat ene grote doel. Voor de rest zijn we gewoon een groep triatleten, die beoordeeld worden -en ook willen worden- op hun prestaties. Toch snakt een ieder van ons soms naar de momenten waarop we in contact met anderen niet alleen als atleten, maar juist ook als ‘gewone’ mensen benaderd worden.

Geen van ons is echter bang om de uitdagingen aan te gaan en alhoewel het voor de matroos op ‘Sloop John B’ en mij voor een deel van deze column een gemeenschappelijke reis is, zo scheiden onze wegen zich weer wat betreft het oordeel over deze zeiltocht.

‘The worst trip I’ve ever been on’ geldt alleen voor de eenzame matroos.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Één reactie

  1. Alain - 30 maart 2012:

    Als ik het zo lees past het lied in meerdere opzichten goed bij je, John B. :-)