Michael Weiss voor twee jaar geschorst

Regerend XTERRA-wereldkampioen Michael Weiss heeft in zijn thuisland Oostenrijk een schorsing van twee jaar opgelegd gekregen vanwege doping. Als gevolg daarvan zal hij tot november 2013 niet meer mogen starten. De straf is een gevolg van vermeend dopinggebruik in 2005.

Weiss werd in september 2010 nog vrijgesproken in deze zaak, maar in een door het Oostenrijkse antidopingbureau NADA ingestelde beroep heeft een onafhankelijke arbitragecommissie deze beslissing teruggedraaid en Weiss alsnog een schorsing opgelegd.

Op basis van een verklaring van voormalig wielerprof Bernhard Kohl is indertijd onderzoek gestart naar Weiss. Hij zou volgens Kohl in 2005 het laboratorium Humanplasma in Wenen hebben bezocht. Nadat Kohl zijn beschuldigingen in de richting van Weiss niet bevestigde, zag men zich genoodzaakt om de zaak te laten vallen. In hoger beroep is vervolgens de arbitragecommissie naar de zaak gaan kijken en werd Weiss alsnog een schorsing opgelegd. Voor Weiss staat nog de mogelijkheid van beroep open bij het Court of Arbitration for Sport in Lausanne. Onduidelijk is nog welk effect de schorsing gaat hebben op de verdere triathloncarrière van Weiss. Aan SlowTwitch verklaarde hij dat de zaak nog stamt uit zijn vorig leven als professioneel mountainbiker en geen enkele betrekking heeft op zijn latere carrière in de triathlon. Daarnaast is de zaak zijn geheel is gebaseerd op een mondelinge beschuldiging van één individu en ontbreekt verdere bewijslast.

Bronnen / Links:
- SlowTwitch

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

4 reacties

 1. Yvonne - 3 december 2011:

  Ieder mag hier zijn eigen mening hebben, het is iets wat al zeer lang boven zijn hoofd hing en wij hadden dit al verwacht. Oostenrijk is terecht of onterecht zeer strikt en heeft een 0 tolerantie tegenover athleten.Waar andere landen het liefst alles onder de tafel drukken, zijn zij genadeloos.Michi heeft hier de pech Oostenrijker te zijn! Ik ben zeer benieuwd wat dit voor consequenties op zijn carriere heeft.

 2. Leo - 2 december 2011:

  Dit is echt bizar.

 3. Jeroen - 1 december 2011:

  Ik ben zeer anti-doping, maar op basis van een eenmalige mondelinge beschuldiging iemand voor 2 jaar schorsen zonder dat er verder bewijslast is lijkt mij toch een stap in de verkeerde richting. Voor dat we atleten gaan straffen zou er toch minstens concrete bewijsvoering moeten zijn. Hoe was het ook al weer…onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Of is het tegenwoordig….schuldig tot het tegendeel is bewezen. En ben je betrapt op doping dan schorsen voor het leven in elke sport.

 4. a.de bot - 1 december 2011:

  mooi werk,eens een”pakhaas”altijd een pakhaas!