Garmin Vector Power pedalen: Power to the people

Het heeft veel langer geduurd dan verwacht, maar in de komende weken worden op de verschillende internationale fietsbeurzen de Vector Power Pedals van Garmin geïntroduceerd aan het publiek. En het was het wachten waard. In eerste instantie was het de bedoeling dat het Vector Power systeem ingebouwd zou worden in de pedalen van Speedplay. Speedplay heeft echter een beperkt marktaandeel ten opzichte van Shimano en Look pedalen.

Een logische keuze van Garmin na de overname van Metrigear/Vector was dat ze het systeem zouden gaan ontwikkelen voor andere pedaalsystemen om zo een groter publiek te bereiken. Niemand had echter verwacht dat ze zelf met een pedaal zouden gaan komen en dat is ook de oorzaak van het lange wachten geweest. Garmin verklaart direct de ‘oorlog’ aan de Polar/Look Power pedals door de eigen Garmin pedalen Look Keo compatibel te maken. Maar daar waar Look en Polar afhankelijk zijn van elkaar vanwege de 1 op 1 transmissie ziet het er naar uit dat dit niet het geval is bij Garmin. Garmin zal werken met het ANT+ transmissie systeem zodat ook andere dan Garmin computers die met ANT+ werken, bijv. van Trek, het signaal van de Power Pedals kunnen ontvangen.

Het voordeel van Wattage / Power meting is dat dit tijdens het fietsen de meest nauwkeurige waarde geeft van de inspanning en intensiteit die je levert ongeacht de omstandigheden. Het is nauwkeuriger dan bijv. hartslag, maar Power/Wattage meters waren tot op heden vrijwel onbetaalbaar voor de ‘gewone man/vrouw’. Onze Triathlon226 editor Bert Flier (triathlontrainer en coach van 3in1sports.com) zal ongetwijfeld in de nabije toekomst meer over het trainen met Power/Wattage gaan schrijven.

Garmin Vector Power Pedals meten de kracht daar waar de druk wordt gegeven namelijk op de pedalen via zeer gevoelige sensoren in de pedaalas. De pedaalas is daarom volledig waterdicht gemaakt zodat het systeem niet kan beschadigen door vocht en/of vuil. Verder maakt dit systeem het ook bijzonder eenvoudig om je Power Pedalen van de ene fiets op de andere te zetten hetgeen niet eenvoudig is bij de andere systemen. De Garmin pedalen zijn gemaakt carbon en zijn voorzien van een ingebouwde cadanssensor die dus ook het gebruik van een losse sensor en magneet op de fiets onnodig maken.

Het bijzondere van de Garmin Power Pedals is dat ze in tegenstelling tot vrijwel alle andere Power/Wattagesystemen de geleverde kracht van het linker- en rechterbeen onafhankelijk van elkaar meten. Tot op heden werdt namelijk de kracht bij Wattagesystemen zoals SRM, QuarQ, Power2Max, etc. gemeten via het bracket en bij Powertap via de naaf van het achterwiel.  Er was dus geen onderscheid in het geleverde vermogen van het linker- en rechterbeen.  Het voordeel van het Garmin systeem is dat fietsers die dit systeem gaan gebruiken duidelijk kunnen gaan zien of er een goede balans is tussen het geleverde vermogen van beide benen. En onze ervaring tijdens de BikeFitting sessies laat zien dat dit vaak niet het geval is. Via de SpinScan software die wij tijdens een BikeFit gebruiken komt vaak naar voren dat veel fietsers/triathleten een voorkeursbeen hebben en ongemerkt met dit been veel meer werk verzetten dan met het andere been en dat kan oplopen tot verschillen van wel 5%. Dus links levert dan bijvoorbeeld maar 45% en rechts dus 55% van het vermogen of vice versa. Dit soort verschillen komen de prestaties niet ten goede en kunnen zelfs hun oorzaak hebben in bepaalde fysieke problemen. Bij langere afstanden kan een groter links/rechts verschil leiden tot bijv. een scheefstand op de fiets wat weer andere klachten tot gevolg hebben.  

Voor gebruikers van de Garmin Edge 800 of 500 fietscomputers zal de aanvulling van de Vector Power Pedals een aantal extra toevoegingen bieden. Niet alleen zal de totale power output, het links/rechts verschil en cadans worden weergegeven. De Edge 800 zal ook de power gegevens van het TrainingPeaks programma weergeven zoals: Normalized Power (NP ™), Intensity Factor (IF ™) and Training Stress Score (TSS ™). Voor de Edge 800 gebruikers komt er daarnaast ook nog een speciaal op Wattage gebasseerd interval programma bij.

Garmin heeft nu ook een officiele  release datum gegeven en Garmin kennende doen zij dit alleen wanneer dit ook daadwerkelijk gehaald gaat worden. De eerste leveringen staan gepland voor maart 2012 en de verwachte prijs zal omstreeks de € 1500 komen te liggen. Dat is nog steeds erg veel geld, maar gezien de mogelijkheden en voordelen ten opzichte van de -soms- veel  duurdere systemen zoals Polar/Look ,SRM, QuarQ, Ergomo en PowerTap is het een stap die het trainen met Power/Wattage voor een veel grotere groep sporters bereikbaar maakt. Zodra ik de eerste in mijn bezit heb zal ik weer terugkomen op de werking van de pedalen.

 

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

3 reacties

 1. Jan - 11 september 2011:

  Yep, lijkt mij een goed systeem, volg het al een tijdje en heb geregeld contact met Metrigear/Garmin. Jammer alleen dat ze ons aan het lijntje hebben gehouden, systeem zou vorig jaar komen, toen 2011 voorjaar,dan 2011 najaar, nu 2012 voorjaar… dan is de basis voor het fietsen eigenlijk al gelegd (mijn planning)… zit er dus aan te denken toch voor SRM te kiezen..

 2. Rob de Hooge - 20 augustus 2011:

  Had me zo verheugd op dit speeltje voor Speedplay pedalen. Jammer dat ze zijn overgestapt op KEO compatibility. Hopen dat er alsnog een versie komt voor andere pedaalsystemen!

 3. BillyRay - 19 augustus 2011:

  Handig om tussen trainings en tijdritfiets te kunnen schakelen!
  Vraag me af hoe het met slijtage zit. Pedalen zijn toch aan meer slijtage onderhevig als ik zo naar me fiets kijk. En zouden ze een valpartij overleven. Trapper zal de grond altijd raken.