1 februari: tweede ‘nacht van de triathlon’?

VOORBURG - Hoewel voormalig triathlontopper Frank Heldoorn jaarlijks in oktober tijdens de Ironman Hawaii zijn ‘Nacht van DE triathlon’ organiseert, kan afgelopen dinsdag ook de nacht van de triathlon genoemd worden. Het gelijktijdig openen van de inschrijving van de Flitstriathlon Nijkerk, de Triathlon van Nieuwe Niedorp en de hernieuwde editie van de Triathlon Schagen exact om middernacht zorgde voor zo’n run van atleten om zich in te schrijven dat de server van NTB-inschrijvingen het niet meer bij konden houden.

Johan Maat, de man achter het inschrijfsysteem, rekent het zichzelf een beetje aan: “Achteraf gezien had ik het kunnen voorzien met deze drie wedstrijden samen.” De bottleneck bleek uiteindelijk een mailserver, die zo druk was met het uitspuwen van bevestigingsmailtjes van de inschrijvingen naar zowel de atleten als naar de organisaties dat deze vast liep. “De belasting was vele malen groter dan die normaal is”, aldus Maat, “maar ik had dit kunnen voorzien en de capaciteit vrij eenvoudig vantevoren omhoog kunnen schroeven”. Vele atleten waren echter geduldig en zaten tot diep in de nacht achter hun computerscherm om hun startplekje veilig te stellen.

Inmiddels zitten de wedstrijden van Nijkerk en Nieuwe Niedorp helemaal vol. Alleen voor de wedstrijd in Schagen en de estafette serie in Nijkerk zijn nog enkele startplekken. De aanwezige wachtlijsten zijn ook al praktisch vol, dus vele teleurgestelde atleten moeten weer een jaar geduld hebben.

Nijkerk en Nieuwe Niedorp zijn twee voorbeelden van zeer populaire wedstrijden, met toch maar een beperkt aantal startplekken. Deze wedstrijden vergeven al jaren hun startplekken binnen zeer korte tijd. Omdat atleten zich daar ook steeds bewuster van worden, lopen de wedstrijden elk jaar weer sneller vol. Een aantal organisaties, waaronder de triathlon Holten, stapten al over op een lotingssysteem, om atleten die in het voorseizoen minder scherp zijn op de inschrijvingsdata niet al bij voorbaat te diskwalificeren.
Voor organisaties geeft het echter ook een luxe positie, als zij zich geen zorgen meer hoeven te maken of hun wedstrijd wel vol komt. Daardoor kunnen zij zich nog meer richten op de andere organisatorisch taken en hun wedstrijd nog succesvoller te maken.

Voor een overbelaste mailserver hoeven atleten zich als het aan Johan Maat ligt volgend jaar in ieder geval geen zorgen te maken. Maar wellicht zorgt de overload aan inschrijvingen dan wel voor een database server die vastloopt…

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

«