Hoge sturen en lage sturen!?

Dit artikel gaat over sturen en hoe de hoogte van een stuur/aerobar combo invloed heeft of kan hebben op de positie die je hebt op je fiets. De meeste atleten kopen een fiets met de standaard toebehoren en afmontage. Mits van te voren goed gemeten is dat geen enkel probleem. De BikeFitter of je dealer moet er van te voren rekening mee houden dat gemonteerde onderdelen eigenschappen hebben die je positie kunnen beinvloeden en dit meenemen in het advies wat je wordt gegeven.

Als voorbeeld nemen de  nieuwe collectie van Cannondale’s Slice. De Slice is geometrisch gezien een fiets met een korte en hogere bouw. Dat betekent dat de balhoofdbuis vrij hoog is en de zogenaamde Reach vrij kort. (klik op ‘Reach’ als je meer wilt weten over Stack & Reach)Aan het andere eind van het spectrum vind je bijvoorbeeld de fietsen van Cervelo die relatief juist lang en laag zijn, zeker bij de P3 en P4. Terug naar de Slice. Cannondale leverde tot en met 2010 zijn Slices met Profile T2 aerobars. Dat zijn sturen die we categoriseren als ’hoog’. Als fabrikant van een fiets met een reeds korte en hoge geometrie een wat ondoordachte keuze, omdat het de groep consumenten voor dit model wat kleiner maakt. Immers, de atleten die een wat diepere positie wensen passen dan niet meer op dit model in de standaard afmontage. Voor 2011 heeft Cannondale dan ook niet voor niets de Slice voorzien van een nieuwe cockpit. Althans, in de 2 duurdere modellen. De 2011 Slice 105 wordt nog steeds geleverd met de ‘hoge’ Profile T2 aerobar. De 2 duurdere modellen, de Ultegra en de Hi-Mod, worden geleverd met Vision aerobars. Sturen die we categoriseren als ’lage’ sturen. Het verschil in beide sturen is maar liefst 3 cm. En dit verschil kan bijzonder veel invloed hebben op je positie en je keuze. Stel je ‘past’ bij je dealer een Slice 105, omdat hij geen Ultegra versie heeft staan, en die voelt standaard gemonteerd perfect aan.

Maar je wilde graag een fiets met een Ultegra afmontage dus je besteld een Slice Ultegra. Niks aan het handje, toch? Toch wel, want het Vision stuur is 3 cm lager dan de fiets die je hebt ‘gepast’. En je stuur 3 cm lager hebben liggen is geen grap wanneer je dit fysiek gezien niet aankunt en als je het fysiek gezien wel aankunt is het nog de vraag of het de optimale positie voor je is.

Het vervelende is dat 3 cm ook weer net teveel is om sjiek te kunnen oplossen. Je krijgt dan al snel te maken met omgekeerde stuurpennen die schuin de lucht in steken, riser kits onder je elleboogsteunen of andere weinig fraaie oplossingen. Iets wat je van te voren had kunnen voorkomen wanneer je een BikeFit had laten uitvoeren of wanneer je dealer je deze verschillen zou hebben uitgelegd. Maar helaas zijn de meeste dealers niet zo goed op de hoogte van het effect van dergelijke verschillen. Dat is in ieder geval de ervaring die wij hebben gezien het aantal foutieve posities met bijbehorende klachten die we in de BikeFit studio ontvangen.

Maar dit is de negatieve kant aan dit verhaal. Er is ook een positieve. Wanneer je bijv. een Cervelo P3 of P4 hebt aangeschaft zonder echt goed gemeten te zijn, en geloof me er zijn mensen die dit doen, bijv. omdat de prijs zo aantrekkelijk is. Dan kan het zijn dat je een fiets hebt gekocht die geometrisch gezien niet bij je fysiek past. Bijv. omdat de dealer op deze ‘lange en lage’ fiets ook nog eens een laag stuur heeft gemonteerd. Dat hoeft geen probleem te zijn als je van te voren weet dat je het hoogte verschil tussen zadelhoogte en elleboogpads kunt hebben. Maar wanneer na 10 x fietsen blijkt dat je veel te diep ligt en je niet eens zover kunt opkijken omdat je nek dan in de kramp schiet of omdat je vermogen verliest dan is een ‘hoog’ stuur een goede oplossing om een deel van je probleem op te lossen.

Vervang het ‘lage’ stuur door een ’hoog’ stuur en je kunt een hoogteverschil tot maar liefts 5 cm verschil overbruggen. En dat kan het verschil maken tot niet comfortabel op je fiets liggen of juist net wel.

Hieronder een overzicht van de meest gebruikte sturen op de markt. Het zijn lang niet alle sturen, maar wel de meest voorkomende bij de standaard gemonteerde triathlonfietsen van de grote merken.

Bontrager Race XXX Lite 6 cm

Easton Attack                       2 cm                  

 Hed Corsair                          4 cm

Felt Devox:                           2.5cm

Vision Clip:                           3cm

Profile Design CX3:            3cm

Zipp Vuka:                            4.5cm

Profile Design T2:              6cm

3T Aura:                                6cm

Syntace C2:                          7cm

Bron:
Slowtwitch.com & triathlete.com

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.