Mavic Tri-Race Triathlon fietsschoen

Mavic isnatuurlijk vooral het merk wat bekendheid geniet van de zeer goede racewielen. Maar Mavic heeft twee jaar geleden de schoenencollectie van Adidas Cycling overgenomen en aangepast met hun eigen ervaringen en ideeen. Ze brengen sindsdien een mooie maar vooral solide collectie fietsschoenen op de markt. Wij hebben de Mavic Tri-Race getest.

Wat direct opvalt bij de schoen die toch wel enige gelijkenis vertoont met de oudere Adidas triathlonversie is dat de open sleuf op de wreef duidelijk minder groot is dan dat bij de Adidas schoenen het geval was. Wat fijn is van deze schoen is dat de pasvorm wal slanker is dan die van de Specialized TriVent, de Shimano Tr-51 of de Northwave Tribute. De laatste modellen bespreken we overigens in de volgende artikelen. De binnenzijde van de schoen is zacht en maakt het blootvoets dragen zeker makkelijker en comfortabeler. Zoals bij de meeste triathlon fietsschoenen sluit de grote klittenband sluiting op de wreef van buiten naar binnen om te voorkomen dat deze tussen de ketting komt wanneer je de schoeen van te voren reeds op de pedalen vast klikt. Op de voorvoet zit nog een extra sluiting die je éénmalig goed moet instellen en die je daarna niet meer loshaalt om in te stappen. De sluiting op de wreef is goed, niet te hoog en niet te laag.  Er zit een extra zachte neopreen-achtige rand gestikt zodat de druk op de pezen over de wreef  prima wordt verdeeld.

De zolen van de schoenen zijn van zogenaamd zilver carbon. Dat is een carbon zool die stijf is, maar niet té stijf. Deze zool geeft een goede drukverdeling over de voet. Vergelijk je deze zool met die van bijvoorbeeld de Shimano TR-51 dan is de zool wat vlakker. Bij de Shim. schoenen staan vaak de voorvoeten meer omhoog gebogen. Daar is niet iedereen een liefhebber van en deze schoenen kunnen bij sommigen ook wat extra spanning op de kuiten/achillespees veroorzaken. De Mavic geeft meer het gevoel dat je een paar loopschoenen aan hebt wat ik persoonlijk wel een fijn gevoel vindt. Ik heb zelf al snel het gevoel dat je met fietsschoenen ‘zoveel’ schoen aan hebt en de Tri-Race voelt juist vrij licht. De midvoet van de schoen sluit ook heel erg goed aan. De schoenen zijn voorzien van de bekende look / Shimano SL 3-gaats verbinding.  

Mavic is een van de weinig merken die ook in de fietsschoenen met halve maten werkt en dat is zeker een voordeel voor velen. Mavic heeft in de toch al moelijke markt van triathlon fietsschoenen een solide model in een goede prijsklasse afgeleverd. Met zijn € 179,95 ligt de prij s tussen die van de Shimano Tr-51 (€ 199) en de Northwave Tribute (149) in. Kortom, een uitstekend model wat bij velen goed zal passen.

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.