Triathlon Abu Dhabi-incourante afstanden en gevulde prijzenpot

De triathlonkalender werd in 2010 aangevuld met een opvallende nieuwkomer: de internationale Abu Dhabi International Triathlon op 13 maart j.l.

Met een aantrekkelijk gevulde prijzenpot was het niet verrassend dat het deelnemersveld gerenommeerde toppers aantrok. Voor de winnaar lag $50.000 klaar bij zowel de mannen als dames elite. Naast het prijzengeld waren ook de afstanden afwijkend.  De lange afstand ging over 3 km zwemmen, 200(!) km fietsen en 20 km lopen.

De top was in de breedte zelfs het meest aantrekkelijke veld op de Ironman Hawaii na. Zeven top-10 Hawaii finishers van de afgelopen 2 jaar stonden aan de start. Met 2-voudig Ironman Lanzarote winnaar Jammaer, Frederik van Lierde en de Nederlandse deelnemers Van Vlerken, Bij de Vaate en Kinnegim was Nederland en Belgie redelijk vertegenwoordigd.
In totaal wisten 800 deelnemers uit 30 verschillende landen de startstreep te vinden.

Toppers en top-tien finishers in Hawaii 2009 als Dirck Bockel en Rasmus Henning waren in Triathlete Europe (april, 2010) lovend  over de organisatie en het parcours. Bockel: “ Het parcours is uniek en de afstand langer dan de meeste races waaraan ik deelneem maar de organisatie kan volgend jaar wederom op mij rekenen als deelenemer” . Henning: “ Het parcours was fantastisch, de organisatie en de gastvrijheid was uitmuntend.  Ik kon niet geloven dat ik een wedstrijd-deels- heb afgewerkt op het Yas Marina circuit” .

De afstanden waren dus nieuw en gaf voor de deelnemers zo vroeg in het seizoen mogelijk een dilemma.  Zo vroeg in het seizoen in vorm willen zijn betekende een forse investering van de training in de eerste maanden van het jaar. Tegelijkertijd staan de diverse Ironman wedstrijden nog op het programma en ook daar wil je er staan als prof . Welke consequentie heeft dat voor het trainingsprogramma en hoe kun je met Hawaii in het achterhoofd toch goed presteren in maart zonder teveel kruid te verschieten?

Trainingsplan

Zo vroeg in het seizoen een wedstrijd op goed niveau afwerken is al een uitdaging op zich.  Het leggen van een goede basisconditie is ook voor toppers op weg naar het seizoen belangrijk en vraagt zorgvuldigheid in de trainingsplanning.

Het is ook maar de vraag waar je focus ligt. De winnaars van Hawaii hebben in het verleden allen in de maanden daarvoor zorgvuldig het kruid droog gehouden. Maximaal een Ironman in juli of eerder in het seizoen in de aanloop naar Hawaii lijkt een succesfactor te zijn voor een absolute topprestatie op de big Island. Om dat te onderstrepen met voorbeelden zien we bij Craig Alexander,  de winnaar van ’08 en ’09, dat hij uitsluitend Ironman 70.3 wedstrijden doet in de aanloop naar Hawaii. Chris Mccormack en Norman Stadler deden in het seizoen dat ze Hawaii wisten te winnen ook maximaal een Ironman (in juli). Bij McCormack was het zelfs zo dat hij in 2007 voor het eerst sinds jaren de Ironman Australie liet schieten en prompt in oktober Hawaii op zijn naam schreef.

In Abu Dhabi won de Spanjaard Eneko Llanos.  Het lijkt erop dat hij zijn seizoen in twee delen heeft onderverdeeld. Deel 1 eindigt op 18 juli bij de Quellle Challenge Roth nadat hij op Lanzarote de Ironman op 22 mei hoopt te hebben voltooid. Een wedstrijd als Abu Dhabi lijkt voor hem als een belangrijk ‘tussendoortje’ te zijn geweest waar hij zonder al teveel hersteltijd uit tevoorschijn kon komen.  Met de specifieke trainingen voor de Ironman Lanzarote voor de boeg lijkt hij zijn basistrainingen in de winter goed te hebben aangepakt. De vraag blijft wel of Llanos fors gas terug genomen heeft in de aanloop naar Abu Dhabi of dat hij het min of meer in een gemiddelde trainingsweek heeft gedaan met minimale tapering-off.
Toppers als Ronnie Schildknecht, (4e op Hawai 2008) en Rutger Beke (3e op Hawaii 2008) die in Abu Dhabi duidelijk nog niet op niveau konden/wilden presteren hebben ogenschijnlijk hun periodisering iets anders ingezet. Schildknecht doet op 25 juli mee aan de Ironman Zurich. Ruim 4 maanden voor deze ‘piekrace’ kwam Abu Dhabi kennelijk nog te vroeg in de opbouw.
Geldt ook voor onze zuiderbuur Rutger Beke. Hij doet evenals Llanos op 18 juli de Quelle Challenge maar doet geen Ironman Lanzarote en ‘hoeft’ dus nog niet zo ver te zijn als Llanos in de opbouw.

Titelverdediger op Lanzarote, Bert Jammaer, werd 13e in Abu Dhabi. Was hij aan het trainen, kwam hij basisniveau tekort ten opzichte van Llanos of  was deze wedstrijd als tussendoortje een belangrijk ‘ wakker schudt’ moment op weg naar Lanzarote?
We moeten natuurlijk niet vergeten dat Llanos in het verleden op Hawaii (2e plek in 2008) beter heeft gepresteerd dan Jammaer die met een 12e plaats zijn top-notering tot nu toe behaalde op de big island. Ook Jammaer lijkt dus goed op niveau te zijn op weg naar Lanzarote.

Trainingsingrediënten
Je kruid goed bewaren, is kennelijk belangrijk om in het seizoen je absolute topniveau te kunnen halen.  Het seizoen zorgvuldig plannen is daarbij stap 1.
Marino VanHoenacker doet dit jaar weliswaar 3 Ironmans net als in 2009 maar is zich kennelijk ook bewust van de impact van een Ironman en laat in zijn wedstrijdkalender (nog) geen andere wedstrijden zien en zorgt voor voldoende spreiding met een Ironman in februari, juli en oktober.
De impact van een Ironman heeft te maken met het feit dat een Ironman race specifieke voorbereiding vraagt en een behoorlijke hersteltijd waarin niet getraind kan worden.  Herstellen betekent niet trainen en dat is voor een duursport als triathlon erg belangrijk. Op de juiste momenten trainen, tijd nemen voor herstel na training en zo het lichaam over een lange periode laten wennen aan logisch opeenvolgende trainingsprikkels is belangrijk voor je uiteindelijke niveau. Wedstrijden als een Ironman verstoren dat proces.

Een voorbeeld van eigen bodem is het presteren van onze landgenoot Frank Heldoorn op Hawaii in de jaren ’90. Heldoorn won de Ironman Lanzarote in ’94, deed 6 weken later (toen nog) Ironman Roth, weer 6 weken later Almere en tot slot 7 weken later Hawaii waar hij 7e werd. In 1995 won hij met overmacht in Almere, na een verschroeiend snel fietsonderdeel. Op Hawaii werd hij 14e (inclusief lekke band). In 1997 werd hij in augustus Nederlands kampioen in Almere met een marathontijd van 2u43. Een tijd/niveau waar je internationaal nog steeds potten mee kan breken. Op Hawaii werd hij-zeer goed- 10e. Maar wat had er in gezeten als hij Almere in die jaren had laten schieten?
Geïnspireerd door het presteren van Lance Armstrong deed Heldoorn het in 1999 anders. Ondanks een hernia in juli 1998 werd hij krap 15 maanden later 7e op Hawaii. Verschil was nu wel dat hij geen Lanzarote  en Almere deed. Wel in juli de Ironman Roth.  Kennelijk was een niet verstoorde opbouw ergens goed voor….

Stap 2 in de trainingsopbouw is aandacht voor de basisconditie. Het begrip conditie bevat uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en coördinatie. Uithouding is daarin verreweg het belangrijkste, aangevuld door specifieke kracht en coördinatie. Deze zaken zullen voor een wedstrijd als Abu Dhabi voldoende aandacht moeten hebben gekregen om 200 kilometer fietsen goed te kunnen verteren. Daarnaast zal het loopniveau vanuit de winter op een voldoende hoog niveau moeten zitten om daarna nog een degelijke 20 km te kunnen lopen. Veel omvang fietsen in de  rustige duurzones in de vroege winter is met het oog op de rest van het seizoen goed te doen en ook nog uit te bouwen naar de overige piekwedstrijden. De ritjes en loopjes op wedstrijdsnelheid, belangrijk voor de piek op de gelegde basisconditie, kun je dan nog mooi in de portefeuille houden.  Veel fietsen gaat alleen op mits je ook in een warme omgeving kunt vertoeven….
Niet geheel toevallig deden de nummers 1 en 3 in Abu Dhabi vlak voor de race nog een trainingsstage in warme oorden.

Stap 3 voor een succesvol seizoen en behoud van kansen op je piekrace later in het jaar  is dus voorzichtig omgaan met meerdere Ironmans in combinatie  met korte races in de wedstrijdplanning. Ik ben benieuwd of Abu Dhabi winnaar Llanoss in oktober nog voldoende piekniveau kan halen om mee te doen in de top-10 van Hawaii. Het zou mij niets verbazen als jongens als Beke, Schildknecht en Henning mede door die verstandige indeling van het seizoen hun hoogste niveau halen op Hawaii. Ook Mccormack heeft tot de Ironman Hawaii alleen Ironman Germany in de planning en is door een maagvirus niet van start kunnen gaan in de Ironman China in April. Ik ben ervan overtuigd dat het niet starten in China zijn prestatie op Hawaii ten goede zal komen…..

Slot
Met een uitgekiende wedstrijdplanning is het in principe mogelijk om een wedstrijd als Abu Dhabi mijns inziens goed te combineren met een Ironman in juli en de big one op Hawaii in oktober.
Een Ironman heeft door het langere looponderdeel toch meer impact dan het langere fietsonderdeel in Abu Dhabi en derhalve een langere hersteltijd nodig.
Elke sporter maakt zijn eigen afwegingen in het vaststellen van de trainingsplanning.  Met dit artikel heb ik duidelijk willen maken dat een zorgvuldige planning met voldoende rustmomenten en de juiste trainingsopbouw je vroeg of laat winst gaat opleveren. Of dat winst in een Ironman is of juist je optimale niveau is om het even…

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.