Jan Frodeno wint derde Olympische triathlon

BEIJING (CHN) - Er werd hard gezwommen en hard gefietst, maar de beslissing viel als altijd bij het lopen. In de zinderende finale van de derde Olympische triathlon wordt tot veler verbazing grote topfavoriet Javier Gomez buiten de medailleplaatsen gelopen. De Spaanse wereldkampioen liep in de eindfase lang op kop, maar in de laatste kilometer wist voormalig Olympisch kampioen Whitfield, die even eerder nog een klein gaatje moest laten op de kop, weer de aansluiting te vinden om in de laatste paar honderd meter de sprint aan te trekken.

Foto: Een uitzinnige Frodeno viert zijn overwinning (foto: Frank Wechsel / ITU Media)

De Nieuw-Zeelandse favoriet Bevan Docherty en de ogenschijnlijk nog frisse Duitser Jan Frodeno waren naast Jomez de enigen die nog resteerden na een ware afvalrace. Het draaide uit op een eindsprint tussen Whitfield en Frodeno, waarbij Whitfield uiteindelijk zijn overwinning van 2000 in Sydney niet wist te herhalen, maar Frodeno de beste eindsprint uit de benen perste en dolgelukkig als eerste de finish passeerde. Het is voor de 25-jarige Duitser zijn eerste grote prijs. Bij World Cup-wedstrijden eindigde hij zes keer op het podium, maar nog nooit op de hoogste trede.

Whitfield pakte het zilver voor Canada en Dochterty stelde voor Nieuw-Zeeland het brons veilig, waardoor wereldkampioen Jomez verassend net naast een medaille greep. Smaakmakers op de fiets waren de Belg Axel Zeebroek en Luxemburger Dirk Bockel, die samen met Mexicaan Fransisco Serrano een geslaagde coup pleegden bij het fietsen. De Mexicaan moest later op een klim lossen, maar het resterende duo pakte een kleine minuut voorprong tijdens het fietsen. Zij werden na zo’n vier kilometer bijgelopen, maar Zeebroek scoorde nog een nette dertiende plaats voor onze zuiderburen.

Sander Berk wist bij het zwemmen goed mee te gaan en hield ook bij het fietsen de aansluiting, maar kon bij het lopen het tempo van de absolute wereldtoppers niet volgen. Hij liep echter solide en finishte uiteindelijk op 3.24 van de winnaar op een 31e plaats; de beste klassering ooit van een Nederlandse triatleet bij de Olympische Spelen.

UITSLAGEN 
OLYMPISCHE TRIATHLON, MANNEN
MANNEN -----------------------------
 1 Jan Frodeno    GER 1:48:53
 2 Simon Whitfield  CAN 1:48:58
 3 Bevan Dochterty  NZL 1:49:05
 4 Javier Gomez   ESP 1:49:13
 5 Ivan Rana     ESP 1:49:21
 6 Daniel Unger   GER 1:49:43
 7 Hunter Kemper   USA 1:49:48
 8 Rasmus Henning  DEN 1:49:57
 9 Igor Sysoev    RUS 1:49:59
10 Frederic Belaubre FRA 1:50:00
31 Sander Berk      1:52:17

Bronnen / Links:
NOS Teletekst

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

 • Feedback / Tips?