»

Sione Jongstra en Frank Heldoorn nieuwe kampioenen lang

STEIN - Frank Heldoorn is vandaag wederom Nederlands Kampioen geworden op de Lange Afstand. Bij de vrouwen was de Duitse Ulrike Schwalbe bij haar debuut op de lange afstand de sterkste. Sione Jongstra moest pas op het lopen buigen voor de oud-wereldkampioene duathlon.

Onder extreem zware omstandigheden – bloedheet en over de Limburgse heuvels – moesten veel van de tweehonderd deelnemers het loodje leggen. Niet Frank Heldoorn, die in zijn laatste grote wedstrijd op Nederlandse bodem de wedstrijd controleerde. Hij wond zich niet op toen na het zwemmen Dave Rost en de Belg Koen Hoeyberghs een halve minuut vooruit waren, en ook niet toen de laatste zijn voorsprong op de fiets gestaag uitbouwde tot maximaal anderhalve minuut.

In de tweede helft van het fietsonderdeel kwam de 37-jarige Huizenaar in de juiste cadans, daarbij vergezeld door een zeer actieve en verrassende Jos Everts. Waar Everts na de eerste loopronde echter bevangen werd door de hitte, ging de fitte Heldoorn onverstoorbaar verder. Als enige atleet slaagde Heldoorn erin om de dertig kilometer binnen de twee uur af te leggen. En dat bij een temperatuur van 32 graden.

Heldoorn schreef geschiedenis. Zijn grote voorbeeld Axel Koenders won in de pioniersjaren van de triathlonsport vijf titels op de lange afstand. Hij werd gisteren overtroffen door zijn troonopvolger. Heldoorn rond daarmee een twintigjarige carrière af met alleen nog een Ironman in Engeland op het menu. “Nu is het tijd voor mijn fantastische vrouw en onze drie kindjes. Ik stop”, brak Heldoorn aan de finish de vele opofferingen overziend.

Bas Borreman is kandidaat-opvolger voor de komende jaren. Hij liep zeven minuten later als tweede binnen. Chris Brands verbeet de rugpijn en greep het brons.

Bij de vrouwen leek Sione Jongstra lange tijd op de overwinning af te stevenen. Pas twaalf minuten na Jongstra kwam Schwalbe uit het water. Zwemmen is niet haar ding. Maar ze focuste zich op in eerste instantie thuisfavoriete Heleen bij de Vaate en door haast een ‘mannentijd’ te lopen (slechts negen minuten langzamer dan Heldoorn) haalde ze ook de zeven minuten eerder aan het lopen begonnen Jongstra nog bij. Die werd wel Nederlands kampioene, haar eerste titel op de lange afstand. Het zilver ging naar Bij de Vaate en brons naar Marijke Zeekant, nota bene al 49 jaar.

UITSLAGEN
NK TRIATHLON (OD) STEIN
MANNEN ------------------------------
 1 Frank Heldoorn     5.42.48
 2 Bas Borreman      5.49.25
 3 Chris Brands      5.50.42
 4 Dave Rost       5.58.24
 5 Matthijs van Scheijen 6.00.57
 6 Frans van Heteren   6.01.59 H40
 7 Dirk Wijnalda     6.02.40
 8 Koen Hoeyberghs  BEL 6.06.14 H40
 9 Guido Gosselink    6.06.31
10 Jerzy Kasemier     6.07.17
VROUWEN -----------------------------
 1 Ulrike Schwalbe  GER 6.30.41
 2 Sione Jongstra     6.33.06
 3 Heleen bij de Vaate  6.40.48
 4 Marijke Zeekant    7.01.34 D50
 5 Irene Kinnegim     7.02.12
 6 Carla van Rooijen   7.29.29
 7 Sandra Levet      7.51.28 D40
 8 Carin van den Dries  8.06.39 D40
 9 Margriet Uil      8.07.23 D40
10 Trijnie Roozendaal   8.20.16 D55

Bronnen / Links:
Roy Gelissen
Sabic Triathlon Stein

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.