Meer gevallen van doping gevonden bij BK

Eerder deze week werd bekend dat de belgische topduatleet Philippe Braems positief is bevonden na een dopingcontrole bij de Belgische Kampioenschappen Duathlon in Avelgem, vorig jaar juni. Braems was echter niet de enige die bij dat evenement op het gebruik van doping werd betrapt. Maar liefst acht Belgische du- en triatleten, zo werd bekend, zijn positief bevonden.

Braems werd positief bevonden op het gebruik van amfetaminen. Hij heeft inmiddels - naast dat hij alsnog uit de uitslag van het BK is geschrapt en zijn titel moest inleveren - van de BTF een boete van 250 Euro gekregen en is voor 18 maanden geschorst. “Tijdens de hoorzitting verklaarde Braems dat hij niet wist hoe de drug in zijn lichaam terecht is gekomen”, aldus dr. Johan Jhoos van de BTF, “maar we geloofden hem niet.”

Van de overige atleten werd er één positief bevonden op nandrolon. Wat er met deze atleet verder gaat gebeuren is momenteel nog niet bekend. Als deze atleet ook geschorst zou worden, dan zou dat een novum in de triathlonsport betekenen, omdat tot op heden nog geen atleet tegen een schorsing aanliep als gevolg van nandrolon. In vorige jaren zijn weliswaar de triatleten Spencer Smith (GBR) en Olivier Bernhard (SUI) beschuldigd van nandrolongebruik, doch hun zaak werd bij behandeling voor het Court for Arbitration in Sport (CAS) nietig verklaard.

Nandrolon staat momenteel sterk in de belangstelling, ook bij andere sporten. Niet alleen omdat er de laatste jaren relatief veel nandrolon-dopinggevallen zijn, maar ook omdat er aanwijzingen zijn dat hoge nandrolonspiegels kunnen resulteren van (normaliter onschuldig) gebruik van voedingssupplementen.

Bronnen / Links:
Triathlon Digest

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.